PROMOCIJA KNJIGE

“CONSTITUTIONAL HISTORY OF SERBIA”

Dragoljub Popović

23. mart 2022. godine u 18 časova
Pravni fakultet Univerziteta UNION u Beogradu
Bulevar maršala Tolbuhina 36, 11070 Novi Beograd

Poštovane koleginice i kolege,

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i prof. dr Dragoljub Popović imaju zadovoljstvo da vas pozovu na
promociju knjige “CONSTITUTIONAL HISTORY OF SERBIA” Dragoljuba Popovića.

Promocija će se održati 23. marta 2022. godine u 18 časova u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta
UNION u Beogradu (Bulevar maršala Tolbuhina 36, Novi Beograd). Praćenje promocije biće moguće i ONLINE putem Zoom internet platforme (https://us06web.zoom.us/j/88280858607?pwd=L3lyRjZVTDFxTTZxZWo4S0R3RHBNZz09).

  • Pozdravna reč dekana prof. dr Nebojše Šarkića
  • O knjizi će govoriti: prof. dr Violeta Beširević, prof. dr Srđan Šarkić, prof. dr Marko Božić,
    moderator prof. dr Jelena Jerinić i autor Dragoljub Popović
  • Koktel

Knjiga se može kupiti na Fakultetu ili poručiti putem mejla knjizara@pravnifakultet.rs ili telefona 011 2095 530

Cena knjige 99 eura

Ukratko o knjizi: Autor je u knjizi sistematski predstavio ustavnu povesnicu Srbije obuhvativši u izlaganju kako odvijanje događaja tako isto i razvitak institucija i najvažnijih koncepata ustavnog prava, kao što su ljudska prava i vladavina prava. Prvi deo knjige nosi naslov Razvitak i u njemu je hronološkim narativom prikazano izrastanje političkih ustanova u srpskome društvu.

Drugi deo, pod naslovom Evolucija konstitucionalizma, podrobno raspravlja o pomenutim ključnim konceptima – vladavini prava i ljudskim pravima – u srpskoj ustavnoj povesnici, sa stanovišta njihove recepcije, ali i docnijeg oblikovanja u praksi i teoriji. Takvo izlaganje oslikava ulogu koju su pomenuti ustavnopravni koncepti igrali u istoriji srpske ustavnosti.

Treći deo knjige naslovljen je Srbija i Jugoslavija. U tome delu raščlanjen je razvitak srpskoga konstitucionalizma u jugoslovenskoj državi, onoj prvoj u kojoj je Srbija potpuno nestala kao entitet, kao i drugoj u kojoj je postojala kao federalna jedinica. Izlaganje u knjizi je sažeto, tako da obuhvata 250 strana, iako prati čitava dva veka srpske istorije.

Autor je preveo na engleski i kao dodatak priložio Slovo o slobodi Božidara Grujovića, koje smatra temeljnim dokumentom u povesnici konstitucionalizma u Srbiji. Isto tako je mišljenja da se iz ustavne istorije Srbije, koju je u izlaganju doveo do danas važećeg ustava, mogu izvući pouke za budućnost.