Poštovani/a,

Sa velikim zadovoljstvom Vas obaveštavam da Pravni fakultet Univerziteta Union organizuje skup o položaju lokalnih ombudsmana u opštinama i gradovima Republike Srbije koji će biti održan u petak, 25. februara 2022. godine na našem fakultetu. Ovaj skup organizuju naše kolege prof. Bogoljub Milosavljević i prof. Jelena Jerinić.

Naša namera je da, pored naučnih izlaganja, predstavimo i iskustva iz prakse lokalnih ombudsmana. Zbog toga će na skupu pored predstavljanja jednog broja naučnih radova koji su fokusirani na položaj lokalnih ombudsmana, biti otvorena i debata u okviru koje će ombudsmani iz naših opština i gradova dobiti priliku da predstave iskustva iz svoje prakse.

Neka od pitanja koja želimo da analiziramo su: položaj lokalnog ombudsmana, njegov odnos sa organima lokalne samouprave i drugim organima, karakteristike postupaka koje sprovode lokalni ombudsmani, njihove odluke i efekti odluka na praksu lokalne uprave, njihova uloga u unapređenju principa dobre uprave u lokalnoj samoupravi itd.

Održavanje skupa pratiće i tematski zbornik koji objavljujemo u saradnji i uz svesrdnu podršku Stalne konferencije gradova i opština, nacionalne asocijacije lokalnih vlasti Srbije.

Bilo bi nam veoma drago ako bi što veći broj naučnika i profesionalaca koji se bave pitanjima lokalne samouprave i položajem ombudsmana u našem pravnom sistemu uzeo učešće na ovom skupu. Radujemo se zajedničkom radu i mogućnosti da vas dočekamo na našem fakultetu, pa vas molimo da ovaj datum obeležite u svojim rasporedima.

Detaljnija agenda skupa i poziv za prijavljivanje na skup biće dostupni početkom februara, a skup će imajući u vidu situaciju u kojoj se svi nalazimo biti organizovan u tzv. hibridnom formatu – u prostorijama našeg fakulteta i online, putem Zoom platforme.

S poštovanjem,
Prof. dr Nebojša Šarkić
Dekan PFUUB